Skončili sa voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny senátu

13.10.2012 Celý región

Praha - Voľby do 13 krajských zastupiteľstiev (s výnimkou Prahy) a tretiny Senátu sa dnes o 14.00 h skončili v Česku.

Voľby sprevádzala nízka účasť, k urnám pristúpilo len zhruba 30 percent voličov, informoval český spravodajský server idnes.cz. Rozloženie síl v krajoch by malo byť známe už večer.

V piatok sa hlasovalo od 14. do 22. hodiny a podľa Českého rozhlasu túto možnosť využilo od 10 do 30 percent voličov, na čom sa mohol podpísať aj dážď. Podľa informácií z volebných okrskov v prvý deň hlasovania odvolila približne štvrtina voličov.

Prezident ČR Václav Klaus a predsedovia veľkých politických strán, Bohuslav Sobotka (ČSSD) a premiér Petr Nečas (ODS) odvolili v piatok. Klaus, podľa ktorého sú terajšie voľby dôležité, pretože prichádzajú v čase spoločenského nepokoja a môžu kadečo ovplyvniť, volil v Prahe-Kobylisiach. Sobotka hlasoval medzi prvými v Slavkove u Brna a Nečas tesne pred zatvorením volebných stredísk v Rožnove pod Radhošťom.

V boji o 27 senátnych kresiel, o ktoré sa uchádzalo 200 kandidátov, je pre získanie kresla potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. V opačnom prípade budú dnes známe iba mená dvoch kandidátov postupujúcich do druhého kola, ktoré sa uskutoční v dňoch 19. až 20. októbra tam, kde to bude potrebné.

Podľa stávkových kancelárií sú hlavnými favoritmi krajských volieb sociálni demokrati, dokonca existujú aj kurzy na ich víťazstvo vo všetkých krajoch ČR. O mnohom však rozhodne volebná účasť, ktorá v posledných podobných voľbách predstavovala iba 40,3 percenta.
 

Vyberte región